EmediateAd
 

Nuoret eivät tunne nuuskan terveyshaittoja

Nuoret eivät tunne nuuskan terveyshaittoja

29.5.2013

Vastavalmistunut Nuuska nuorten maailmassa -selvitys esiteltiin tiistaina 28. toukokuuta Helsingin Jäähallilla tiedotustilaisuudessa. Selvityksen mukaan nuoret eivät tunne riittävän hyvin nuuskan terveyshaittoja.

Selvityksessä kävi ilmi, että nuoret mieltävät nuuskan erityisesti urheilijoiden päihteeksi. Nuuska sopii nuorten mielestä tupakkaa paremmin urheilulliseen imagoon. Nuorten mukaan nuuska on voimakkaasti mukana etenkin jääkiekkoilijan arjessa, mutta sen käyttöä näkee myös salibandy- ja jalkapallopiireissä.

- Nuorten mielikuvissa nuuska on urheilijoiden päihde, totesi selvitystä tehnyt Aurera Oy:n tutkija Sanna-Mari Salomäki tiedotustilaisuudessa ja lisäsi, että nuorten on vaikeampi sanoa ei, kun päihteen tarjoaja on oman joukkueen sisältä.

Nuorten mukaan jopa osa valmentajista käyttää valmennustilanteissa nuuskaa. Selvityksen mukaan nuoria kiinnostaa nuuskaan liittyvä tieto, mutta he saavat sitä liian vähän tai liian myöhään.

Suomen Jääkiekkoliiton nuorisopäällikkö Turkka Tervomaa otti vastaan raskain mielin selvityksen materiaalin ja totesi, että vaikka tutkinnan otantaan on voinut sattua normaalia suurempi määrä nuuskaajia tai siihen myönteisesti suhtautuvia, ei se silti poista olemassa olevaa ongelmaa.

Jääkiekkoliiton oma linjaus nuuskaan ja muihin päihteisiin on Tervomaan mukaan selvä; täysi nollatoleranssi. Jääkiekkoliitto on tehnyt päihteiden vastaista kampanjointia ja tekee tälläkin hetkellä töitä päivittäisessä toiminnassaan päihteettömyyden edistämiseksi. Tästä huolimatta Tervomaa muistutti, että liiton toiminnan kärki on silti urheilun edistäminen ja kehittäminen.