torstai, 10 syyskuu 2020 10:51

Uppdaterade instruktioner: Coronaviruspandemin och möjliga smittningars effekter på serieverksamheten

När seriesäsongen närmar sig har Ishockeyförbundets tävlingsutskott gjort riktlinjer för hur möjliga coronavirussmittningar eller coronavirus relaterade begränsningar inverkar på serieverksamheten.
 

Karantän
Behörig infektionsmyndighet definierar personerna som skall sättas i karantän, eller ger en stark rekommendation att överföra hela laget i frivillig karantän.

Områdesmässig samlingsbegränsning
Ifall ett lag/förening inte kan spela sina matcher pga. områdesmässig samlingsbegränsning följs nedanstående bestämmelser.

Flytt av matcher
- Förutsättningen för att flytta en match är att största delen av laget beordrats i karantän. Som orsak till flyttet godkänns den behöriga infektionsmyndighetens givna egentliga karantänpåbud eller skriftligt utfärdat starka rekommendation att överföra hela laget i frivillig karantän.
- Matchflytt försöks undvikas genom att i karantänfall få låna spelare från egen förening/spelartrafikförening oberoende av möjliga begränsningar i reglerna. Tävlingsförmån får dock ej uppstå.
- Föreningen bör välja en ansvarig som sköter matchflyttfall med förbundet
- U13 och äldre åldersklasser sköts koncentrerat av förbundet. Som kontaktpersoner fungerar tävlingschef Pirkka Antila och tävlingsverksamhetens koordinator Kai Halme
- Åldersgrupperna U12 samt yngre och hobbyserierna sköts av serieansvarige, som kontaktperson fungerar den egna distriktschefen
- Förbundet meddelar motståndaren om matchflytt samt bestämmer en ny matchdag
- Ifall serien håller på att ta slut och man inte finner en ny matchdag bestämmer förbundet ifall matchen lämnas ospelad

Fördröjning av säsongens start
- Ifall säsongen inte fås igång senast 1.11.2020 ändras slutsäsongens seriesystem motsvarande. Lagen delas inte upp i vårens fortsättningsserie, ifall man av startserien spelat under 50%.
- I barnens serieverksamhet görs inte nivågranskningar baserade på serietabellen ifall man i höstens serie spelar under 50%.

Avbrytande av säsongen
Ifall säsongen avbryts flyttas seriens ospelade matcher till en tid efter avbrottet, ifall avbrottet är tillräckligt kort. Ifall grundserien inte kan spelas till slut bildas serietabellen enligt understående.

För tidigt avslut av säsong
Förbundsstyrelsen gör beslutet enligt föregående säsong.

Bildande av serietabell
Ifall laget har ospelade matcher och det vid slutet av säsongen finns olika mängd matcher spelade bland lagen, räknas serietabellens slutplaceringar (inte i mitten av säsongen) enligt poängmedeltal, inte enligt poäng.

Spelar rörelse
Ifall laget huvudsakligen är i karantän och inte kan spela sina seriespel, kan de lags spelare som inte är i karantän, representera i den egna föreningens andra lag oberoende av de i reglerna nämnda restriktionerna. Detta gäller inte spelandet som överårig utan i den egna åldersklassen/äldre åldersklasser. Med rörelsen får man dock inte sträva efter tävlingsförmån. Ifrågavarande rörelser kan göras av föreningen, men det förutsätts att laget har spelpaus pga. karantän.

Avstå från serien
- Ifall föreningen hamnar avstå från en serieplats efter anmälningstiden och orsaken är effekter av coronan, fastslås inget böter ifall man avstått före 15.8.
- Ifall laget hamnar avstå från serien mitt i säsongen pga. corona baserade orsaker (ekonomi, spelare hoppat av hobbyn) fastslås inget böter.

Omständigheter
Ifall ishallen, som föreningen använder, pga. coronafall är ur bruk eller hallens personal är i karantän, spelas matcherna på föreningens egna skaffade ersättande plan eller ifall sådana inte finns inom orten, beordras matchen att spelas på bortaplan, så att matchen byts till en bortamatch och utgifterna betalas enligt normalt.

Domarna och funktionärerna
- Ifall domaren i sista stund är förhindrad att fungera i sin uppgift pga. coronaviruset och man inte hinner få en suppleant, spelas i fråga varande match med en domare mindre emellertid så att det med en domare spelas det endast i U14 och yngres serier.
- Ifall man till matchen inte får mängden beställda/bestämda funktionärer är hemmalaget tvunget att sköta uppgifterna med volontärkraft.

Spelförbud
Spelförbud lids normalt. Ifall laget, var spelaren borde lida av sitt förbud, pga. karantän är förhindrat att spela och matcherna flyttas, flyttas även spelförbudet med den skillnaden att ifrågavarande spelare inte själv är i karantän och kunde spela, kan han i egen förening enligt representationsduglighet för sin ålder spela i andra lag under den tiden tills det ursprungliga laget fortsätter sina matcher och spelförbudet kan lidas normalt.


Ishockeyförbundets tävlingsutskott kan oberoende av tidigare text, ifall situationen kräver, även göra avvikande beslut från dessa förordningar. 

Olet nyt

Etsi sivustolta