maanantai, 03 helmikuu 2020 09:02

Nuorten sarjat uudistuvat: Mitä muuttuu ja miksi? Miten kauden 2020-21 sarjat pelataan?

MIKSI SARJAMUUTOS TEHDÄÄN?

Joukkuemäärä on vähentynyt jo vuosia kriittiselle rajalle alkaen C-ikäluokista vanhempiin. Tämä ei ole muuttumassa lähivuosina radikaalisti parempaan suuntaan: suomalaisen jääkiekon strategian painopisteissä onnistuminen ja sitä kautta harrastajamäärän kasvaminen näkyy aikaisintaan lähivuosina ja ensin nuoremmissa ikäluokissa.

Tällä hetkellä joukkueita riittää kahdelle ylimmälle sarjatasolle, mutta erityisesti alemmilla sarjaportailla tilanne on haastava: vaikka harrastaminen ei olisi yhtä tavoitteellista kuin kilpasarjoissa, ovat pelimatkat helposti lähes yhtä pitkiä eikä sarjoja ei pahimmassa tapauksessa synny kuin ruuhka-Suomeen.

Muutosesityksen valmisteluun ovat osallistuneet kaikkien alueiden kilpailuvaliokunnat ja sen on hyväksynyt Jääkiekkoliiton kilpailuvaliokunta.

MITKÄ OVAT UUSIEN IKÄLUOKKIEN JA SARJAUUDISTUKSEN EDUT?

U22-ikäraja on mahdollinen jos/kun edeltävä ikäluokka on U19. Tämä mahdollistaa pelaamisen nuorten sarjoissa pidempään ilman pakkosiirtymistä miesten aladivisiooniin. Armeija ja kolmannen asteen opiskelut siirtyvät tämän ikäluokan alkuun, joten useat pelaajat asemoituvat uudelle paikkakunnalle.

U19-ikäraja (siirtyminen 1 v. eteenpäin) mahdollistaa saman joukkueen jatkamisen myös abivuonna, päätös jatkosta tehdään vasta yo-vuoden jälkeen. Tämä tekee myös tilaa U17-ikäluokkaan, josta ei jatkossa tarvitse ottaa mukaan heti puolta joukkueellista pelaajia.

U17-ikäraja (siirtyminen 1 v. eteenpäin) mahdollistaa entisten C-junnujen SS/Aluesarjajoukkueiden jatkamisen joutumatta ikäistään vanhempiin ja ns. vanhalla ryhmällä. Joukkuemäärä lisääntyy ja joukkueita on helpompi rakentaa keväällä, kun on mahdollista tehdä kahdesta ikäluokasta kaksi joukkuetta (aiemmin osa jakaantui B:hen ja osa jäi ilman paikkaa).

Alempien sarjatasojen luonnollinen muodostuminen osin ”vanhan” ikärajan mukaan.

OHJEITA SEUROILLE

U16SM muodostuu täysin samalla lailla kuin nykyinen CSM. Paikkojen jaossa käytetään samoja kriteereitä (huomioi villi kortti -pisteytys) kuin aiemmin.

U16/18 Mestis muodostuu samalla tavalla kuin kuluneena kautena. Joukkuemäärää saatetaan kasvattaa n. 30:een. Villiä korttia hakiessa on hyvä tiedostaa, että ko. sarja on tavoitteellinen kilpasarja ja se edellyttää villi kortti -hakemuksen kriteerien mukaisesti seuralta tavoitteellista toimintaa kaikissa ikäluokissa.

U22-ikäluokat
Sarjat muodostuvat kahdelle tasolle.

Ylempään sarjaan kannattaa lähtökohtaisesti hakea paikkaa sellaisten seurojen, jotka ovat jo pelanneet Nuorten Suomi-sarjaa tai lähellä sitä ja lisäksi ne, joiden ikäjakauma on selkeästi vanhemmasta päästä. Ylemmän sarjan paikat jaetaan villi kortti -menettelyllä.

Alempaan sarjaan puolestaan kannattaa ilmoittaa ne joukkueet, jotka eivät menestyneet Nuorten Suomi-sarjan karsinnassa kuluvana vuonna tai ilmoitettiin aluesarjaan tai ovat ikäjakaumaltaan nuoremmasta päästä.

U19-ikäluokat
Sarjat muodostuvat kahdelle tasolle.

Ylempään sarjaan kannattaa lähtökohtaisesti hakea paikkaa sellaisten seurojen, jotka ovat jo pelanneet B-Nuorten Suomi-sarjaa tai lähellä sitä ja lisäksi niiden, joiden ikäjakauma on selkeästi vanhemmasta päästä. Ylemmän sarjan paikat jaetaan villi kortti -menettelyllä.

Alempaan sarjaan puolestaan kannattaa ilmoittaa ne joukkueet, jotka eivät menestyneet B-Nuorten Suomi-sarjan karsinnassa kuluvana vuonna, pelasivat B2 Mestiksessä tai Suomi-sarjassa, ilmoitettiin aluesarjaan tai ovat ikäjakaumaltaan nuoremmasta päästä.

U17-ikäluokat
Sarjat muodostuvat kahdelle tasolle.

Ylempään sarjaan kannattaa lähtökohtaisesti hakea paikkaa sellaisten seurojen, jotka ovat jo pelanneet C-Nuorten Mestistä/Suomi-sarjaa tai lähellä sitä ja lisäksi ne, joiden ikäjakauma on selkeästi vanhemmasta päästä. Koska vanhat C- ja C2-ikäluokat yhdistyvät, myös menestyminen C2:ssa kannattaa huomioida suunnittelussa. Ylemmän sarjan paikat jaetaan villi kortti -menettelyllä.

Alempaan sarjaan puolestaan kannattaa ilmoittaa ne joukkueet, jotka eivät menestyneet C-Nuorten Suomi-sarjan karsinnassa kuluvana vuonna tai ilmoitettiin aluesarjaan tai ovat ikäjakaumaltaan nuoremmasta päästä.

Seurojen palautteet: Kilpailupäällikkö Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Olet nyt

Etsi sivustolta