keskiviikko, 05 elokuu 2020 08:20

Till ishallen endast när man är frisk - Uppdaterade coronavirus instruktioner

Då sommarlovet närmar sig sitt slut är coronaläget (COVID-19) i Finland stabilt. Viruset är dock inte övervunnet och de två följande månaderna är betydande för att situationen ska hållas bra också i höst och vinter. Därför är det viktigt, att varje spelare, tränare, materialförvaltare och bakgrundsperson förbinder sig att följa direktiv för att förebygga spridning av viruset i hockeyutövandet och vardagen i övrigt.

Innan coronavaccin tagits i bruk inverkar varje enskild människas aktiviteter på hur vi lyckas tygla det farliga coronaviruset. Föreningarna drar förhoppningsvis sitt strå till stacken genom att av spelare och lag förvänta att de agerar enligt rådande myndighetsdirektiv. Det är fortfarande bra att gå igenom praxis i varje enskilt lag – på så sätt kan vi för vår egen del påverka att hockeysäsongen 2020-21 kan starta i normal ordning.

Grundregler om hygien gäller såväl i ishallen som utanför:

1) Det viktigaste av allt: Till hallen och ut bland folk går man endast när man är frisk

Även lindriga symtom på infektion i andningsvägarna betyder att man uteblir från träning och lagverksamhet och också undviker kontakt med andra mänskor. Tillvägagångssätt och eventuella direktiv för coronatest får man via hälsovården.

2) Sörj för god handhygien

 • Tvätta händerna med tvål ofta (eller handdesinficeringsmedel om inte tvätt med vatten och tvål är möjligt) speciellt i samband med toalettbesök och före måltider, efter att ha rört ytor som är i gemensamt bruk (t ex buffébestick ). Det här kan betyda att lagens materialväska numera ska innehålla handtvål, handsprit och desinficerande engångsdukar, men det är en liten investering i jämförelse med nyttan det kan ge.
 • Undvik att röra näsa, mun eller ansikte och ta i handtag, räcken och andra ytor på offentliga platser i onödan.
 • Undvik att ta i hand, high fives och näve mot näve hälsningar (utan handskar).

3) Hosta och nys på rätt sätt

 • Hosta eller nys i ärmen eller engångshandduk som genast efter bruk slängs i soporna.
 • Tvätta händerna efter hostning.

Då alla kommer till hallen endast om de är friska och följer ovanstående elementära råd om god hygien och eventuella myndighetsföreskrifter (från THL, Institutionen för välfärd och hälsa och andra myndigheter), kan man ösa på för fullt på träningar och matcher och kämpa även i närkontakt.

 I ishockey är det ändå bra att även ta i beaktande följande:

 • Man kommer till träningen och avlägsnar sig i rask takt, och undviker fortfarande onödig vistelse i hallen inklusive omklädningsrummen.
 • I omklädningsrummen håller man i mån av möjlighet säkerhetsavstånden.
 • När man kommer till hallen och när man går därifrån tvättar man händerna med tvål (20 sekunder) – om det inte finns möjlighet till tvätt med tvål används handdesinfektionsmedel.
 • På träningen har var och en tillgång till en egen namnförsedd dricksflaska och egen svetthandduk. Dricksflaskorna fylls av var och en spelare. Var och en tar också hand om övrig egen utrustning.
 • Träningsutrustning som används gemensamt (vikter, konditionscyklar mm) torkas av efter användning.
 • På avbytarbänken undviker man att sitta bredvid varandra. På träningar lönar det sig att använda båda avbytarbänkarna, på så sätt minimeras närkontakterna.
 • På träningar ser man till att hosta, nysa och snyta sig hygieniskt och rutinerna gås igenom med laget. Det är inte tillåtet att spotta.
 • Man undviker glädjeyra och utbrott med fysisk kontakt. En hälsning med näve mot näve med handskarna på är OK.
 • Dusch i hallen avklaras i snabb takt och egen utrustning plockas i träningsväskan före duschen. Hygienprodukter får inte lånas (schampo, tvål, deodorant/motsvarande).
 • Var och en håller reda på sin egen utrustning och rör inte andras utrustning.
 • Tröja, strumpor och eventuella byxpåsar tvättas i hög temperatur (60 C˚) så ofta som möjligt. Det är viktigt att torka all utrustning bra.
 • Vi sköter om hygienen i allmänna utrymmen även om laget inte har ansvar för städningen.
 • På matchresor uppmärksammas hygien extra noga och man kommer överens om rutiner vid gemensamma måltider och pauser och på inkvarteringsställen.

Lagets eventuella exponering och karantän

Om en lagmedlem uppvisar symtom på coronavirusinfektion lönar det sig för dem som varit i kontakt med personen som har feber eller symtom att undvika onödig kontakt med andra tills testresultatet är klart.

Om coronatestet är positivt undersöker personal som är utbildad enligt epidemilagen smittokedjor och vem som exponerats för smittan, och den läkare som är ansvarig för smittosamma sjukdomar i kommunen besluter om vilka som ska försättas i karantän. Karantänstiden är 14 dygn.

Myndighetsdirektiv

Olet nyt

Etsi sivustolta