maanantai, 25 toukokuu 2020 09:17

Verkkokurssilta osaamista ja työkaluja epäasiallista käytöstä vastaan

Väestöliiton Et ole yksin -palveluun on avautunut kaikille avoin ja ilmainen verkkokoulutus epäasiallisen käytöksen ja häirinnän ennaltaehkäisystä ja siihen puuttumisesta. Koulutus on suunnattu erityisesti kaikille seuratoiminnassa mukana oleville.

Koulutus kestää noin tunnin, mutta sen voi suorittaa omassa tahdissa, niin monessa osassa kuin haluaa. Tätä varten koulutukseen tulee kirjautua.

Verkkokurssilla käydään läpi aiheita kuten henkinen ja fyysinen väkivalta ja kiusaaminen, seksuaalinen häirintä, seksuaalirikos, lastensuojelu ja itsemääräämisoikeutta vahvistava valmennus. Kurssi on helppokäyttöinen ja suorittaminen onnistuu myös mobiililaitteilla. Verkkokoulutus löytyy osoitteesta www.etoleyksin.fi.

Jääkiekkoliitto suositteleekin lämpimästi, että seurat ottavat asian vakavasti ja ohjeistavat omia valmentajiaan ja muita toimihenkilöitä suorittamaan kurssin syksyllä käynnistyvän sarjakauden alkuun mennessä.

- Uskomme, että tehokkain tapa ehkäistä ja puuttua epäasialliseen käytökseen on tietoisuuden lisääminen. Mitä useampi seuratoimija suorittaa verkkokurssin, sitä laajemmin keskeiset toimijat ymmärtävät, mistä asiassa on kysymys ja heillä on työkaluja toimia tärkeän asian eteen, Jääkiekkoliiton juniori- ja seuratoimintajohtaja Turkka Tervomaa sanoo.

Yhtä lailla tietoisuus helpottaa asiasta puhumista nuorille, vanhemmille ja muille sidosryhmille.

- Urheilu on osa muuta yhteiskuntaa emmekä voi ajatella, ettei epäasiallinen käytös koskisi myös jääkiekkoa. Onkin tärkeää, että seuran viesti vanhemmille ja nuorille on selkeä: epäasiallista käytöstä ei hyväksytä. Kaikkien seuran toiminnassa mukana olevien tulisi myös tietää, miten omassa seurassa toimitaan, jos esim. häirintää esiintyy.

Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke ja Suomen ensimmäinen kohdennettu tukipalvelu, johon seksuaalisen hyväksikäytön ja häirinnän, epäasiallisen käytöksen tai kiusaamisen kohteeksi joutunut urheilija voi olla yhteydessä ja saada apua. Verkkokoulutuksen lisäksi palvelulla matalan kynnyksen ilmainen puhelin- ja chat-palvelu, jossa voi keskustella Väestöliiton ammattilaisen kanssa luottamuksellisesti.

Olet nyt

Etsi sivustolta