tiistai, 03 heinäkuu 2018 12:45

KAMU-mobiilipalvelu auttaa urheilijoita arjessa - Helpottaa käytettyjen lääkkeiden kirjaamista ja sallittujen valmisteiden tarkistamista

Urheilijoiden on jatkossa entistä helpompaa välttä kiellettyjä aineita ja samalla pitää kirjaa käyttämistään lääkevalmisteista. 

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n julkaisemaan maksuttomaan Kielletyt Aineet ja Menetelmät Urheilussa eli KAMU-mobiilisovellukseen voi merkitä lääkevalmisteet, joita käyttää. Näin tieto kulkee aina urheilijan mukana, niin apteekissa kuin dopingtestissä.

Sovelluksesta pystyy myös helposti ajasta ja paikasta riippumatta tarkistamaan, mitkä aineet ja menetelmät ovat kiellettyjä.

- Kehitimme KAMU-sovelluksen yhdessä Lääketietokeskuksen kanssa, sanoo SUEKin lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala.

Lääketietokeskus Oy tunnetaan Pharmaca Fennica -palveluista, joiden kautta KAMU-palvelun tietopaketti on helposti myös terveydenhuollon ammattilaisten käytettävissä. Lääketietokeskus tuottaa myös kansallisen eReseptin lääketietokannan ja vastaa kaikkien Pohjoismaiden lääketurvallisuutta tukevasta lääkkeiden yksilöintitunnuspalvelusta.

KAMU-mobiilisovellus on ladattavissa Android- ja iOS-laitteille. Haku pohjautuu Lääketietokeskuksen lääketietokantohin ja koskee Suomesta saatavia resepti- ja itsehoitolääkevalmisteita.

KAMUa päivitetään kuukausittain uusien markkinoille tulevien lääkevalmisteiden osalta. Jos haettua lääkevalmistetta ei löydy, tulee urheilijan olla yhteydessä SUEKiin. Suomessa ja ulkomailla saattaa olla samannimisiä lääkevalmisteita, jotka sisältävät eri lääkeaineita. KAMU-lääkehausta ei siksi tule tarkistaa ulkomailta hankittujen lääkkeiden sallittavuutta. KAMU-mobiilisovelluksessa on myös linkkejä eri maiden lääkehakuihin.

Luettelo kielletyistä aineista ja menetelmistä urheilusta on saatavilla edelleen myös SUEKin internetsivuilla. SUEK on myös painattanut pikaoppaan yleisimmistä kielletyistä valmisteista. Urheilija on aina itse vastuussa siitä, mitä hänen elimistöstään löytyy mahdollisessa dopingtestissä.
 

Lähde: SUEK ry:n tiedote

 

Olet nyt

Etsi sivustolta