sunnuntai, 08 marraskuu 2020 18:38

U20 SM-jatkosarjoihin muutoksia

Jääkiekkoliiton liittohallitus on lauantaina 7.11. pitämässään kokouksessa hyväksynyt U20 SM-jatkosarjoihin muutoksia. Aloite muutoksiin tuli sarjassa pelaavilta seuroilta ja esityksen liittohallitukselle valmisteli Jääkiekkoliiton kilpailuvaliokunta.

Tänä poikkeuksellisena korona-aikana sarjassa pelaavat seurat ovat isojen taloudellisten haasteiden edessä ja muutosten syynä on kustannusten minimointi ja toisaalta mahdollisten tartuntaketjujen pitäminen mahdollisimman rajattuna kun pelataan lohkomuodossa. Muutoksen myötä ylempi ja alempi jatkosarja jää aiotulla tavalla pelaamatta tällä kaudella ja jatko pelataan mahdollisimman alueellisissa lohkoissa.

U20 SM-jatkosarjat:

Pelataan neljässä viiden (5) joukkueen lohkossa (18 nyt sarjassa pelaavaa sekä U20 Mestiksestä tulee kaksi parasta) nelinkertaiset sarjat = 16 ottelua (2 vähemmän kuin normaalisti). Lohkot jaetaan maantieteellisesti kuitenkin niin, että alkusarjan pistekeskiarvojen mukaan pyritään tasaamaan lohkoja, jotta mahdollisuus pudotuspeleihin säilyy suunnilleen tasavertaisena alkusarjan menestys huomioiden.

Ne joukkueet, joilla ei ole Liiton ja Liigan välisen sopimuksen mukaista tai liittohallituksen erikseen myöntämää mandaattipaikkaa seuraavalle kaudelle, sijoitetaan, jos mahdollista, eri lohkoihin (TUTO, K-Espoo ja 2 kpl U20 Mestisjoukkuetta). Lohkojako tehdään heti sarjojen tulosten selvittyä joulukuussa.

U20 SM-sarjan alkusarjasta otetaan mukaan pisteet, ottelut ja maalit. Pistekeskiarvon mukaan mennään koko kausi kuten on jo aiemmin päätetty.

U20 Mestiksestä tulevat joukkueet aloittavat keskiarvolla nolla eikä heidän U20 Mestiksessä pelaamiaan otteluita noteerata. Esitystä tehdessään kilpailuvaliokunta tiedosti, ettei tämä ole absoluuttisesti tasapuolinen mallii, mutta toisaalta pistekeskiarvolla pelattuna nousijoilla on kuitenkin mahdollisuus nostaa keskiarvoaan taas huomattavasti nopeammin kun heidän osaltaan lasketaan vain jatkosarjan pisteet.

Pudotuspelit:

Lohkovoittajat pääsevät suoraan puolivälieriin, 2.-3. sijoittuneet jatkavat villi kortti -kierrokselle, joka pelataan paras kolmesta (2 voittoa). Toiseksi sijoittuneet kohtaavat muun kuin oman lohkon kolmanneksi sijoittuneen, tällä tasataan eri tasoisia lohkoja. Peliparit valitaan maantieteellisesti siten, että kokonaismatkakustannus minimoidaan. Pelataan neljä (4) otteluparia, joiden voittajat välieriin ja kaavioon runkosarjan pistekeskiarvon mukaan sijoille 5.-8., kuten lohkovoittajatkin (1.-4.). Tämän jälkeen pelataan normaalit kahdeksan (8) joukkueen pudotuspelit.

Jos koroantilanne ja taloustilanne on keväällä edelleen erittäin haastava, pelataan puolivälierät, välierät ja finaalit paras kolmesta (2 voittoa). Jos tilanne hellittää, harkitaan pelaamista vanhaan tapaan paras viidestä (3 voittoa). Päätös asiassa tehdään ennen jatkolohkojen päättymistä.

Karsinta:

Karsimaan joutuvat ne joukkueet, joilla ei ole ym. mandaattipaikkaa (TUTO, K-Espoo ja kaksi U20 Mestiksestä noussutta joukkuetta). Jatkosarjojen lohkojen jälkeen ne, jotka eivät päässeet pudotuspeleihin, pelaavat kaksinkertaisen putoamissarjan, josta kaksi (2) parasta jatkaa U20 SM-sarjan alkusarjaan kaudelle 21-22.

Mikäli näistä neljästä joukkueesta yksi pääsee U20 SM-sarjan pudotuspeleihin, on ko. joukkueen sarjapaikka varma eikä joukkue joudu karsimaan ja karsinta pelataan kolmen joukkueen kesken, sarjan voittaja saa paikan U20 SM-alkusarjaan ja kaksi muuta jatkavat U20 Mestikseen.

Mikäli kaksi joukkuetta pääsee pudotuspeleihin, karsintaa ei pelata lainkaan ja ne joukkueet jotka eivät pääseet pudotuspeleihin, jatkavat ensi kaudella U20 Mestiksessä.

Mikäli pudotuspeleihin pääsee kolme joukkuetta, pelaa ensi kaudella U20 SM-sarjan alkusarjassa poikkeukselliseti 19 joukkuetta eli kaikki kolme pääsevät U20 SM-alkusarjaan ja yksi jatkaa U20 Mestikseen.

Mikäli kaikki neljä pääsevät pudotuspeleihin, vastaavasti U20 SM-alkusarjan joukkuemäärä nousee väliaikaisesti 20:een.

Olet nyt

Etsi sivustolta